21 بهمن 1357
درگیریهای مسلحانه گارد و نیروی هوایی تا ساعاتی از صبح روز بیست و یکم ادامه داشت. آن روز صبح گارد بار دیگر یورش خود را به پادگان و این بار از بیرون درها آغاز کرد.
همزمان در غرب تهران و در پایگاه هوایی پادگان مهرآباد صدای تیز اندازی شنیده می شود.
درساعت 4/5 بعدازظهر کلانتری تهران نو ـ پس از پنج ساعت زد و خورد شدید بین مأمورین گارد و مردم ـ سقوط کرد و مردم و گاردیها در این زدو خورد چندین کشته و مجروح داشتند. از این پس، کلانتریها یکی پس از دیگری به دست مردم ساقط شدند.
حدود ساعت 11 هلی کوپترهایی در آسمان مشاهده شدند و شروع به تیراندازی به داخل پادگان و به سوی پرسنل نیروی هوایی کردند اما در برابر آتش سلاح های مردم بلافاصله فضای منطقه را ترک کردند.
فرماندار نظامی تهران در اعلامیه شماره چهل خود، ساعات حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعدازظهر تا ساعت پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن حملات مردم به کلانتریها و پادگانها، فرماندار نظامی تهران در همین روز ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر افزایش داد. یعنی مردم تنها از ساعت دوازده شهر تا چهار و نیم بعدازظهر اجازه خروج از منازل خود را دارند.
دهها هزار تن از مردم در خیابان فرحآباد، پشت کیسههای شن و خاک سنگر گرفتند.
رژیم در تدارک یک کودتای نظامی است. سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگانهای تابعه خود، از آنها خواست تا بیدرنگ کلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده است که در رأس آنها نام حضرت امام، آْیتالله طالقانی، مهندس مهدی بازرگان، به چشم میخورد. در این دستورالعمل، پیشبینی شده است که کلیه رهبران درجه دوم که اقدام به تحریک در مقابل این دستگیریها بکنند، بازداشت شوند.
حضرت امام خمینی در رابطه با حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، آن را ملغی اعلام کردند و گفتند: اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار میکنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا میگیریم. همچنین دولت موقت، اعلامیه حکومت نظامی را یک توطئه توصیف کرد.
مینیبوسها و ماشینهای وابسته به ستاد کمیته امام خمینی، با بلندگو، لغو اعلامیه فرماندار نظامی را در سطح تهران اعلام کردند. گفتنی است که بنا به گفته رحیمی، یکی از سران ارتش، حکومت نظامی تصمیم داشت که با افزایش ساعات حکومت نظامی، به انجام کودتا و سرکوب مردم و خصوصا ترور و دستگیری رهبران نهضت، بپردازد. این تصمیم حضرت امام، توطئه بزرگی را در آستانه پیروزی نهضت در نطفه خفه کرد.
حزب کمونیست قبرس اعلام کرد که تجهیزات جاسوسی آمریکا از ایران به قبرس منتقل شده است.
ستاد امداد و سازمان ملی پزشکان، تعداد شهدا را تا ساعت یازده امشب، صد و بیست و شش تن ، و مجروین را ششصد و سی و چهار نفر ذکر کرد.
شمار کشته شدگان که به بیمارستان جرجانی منتقل شدهاند، به چهل و شش نفر رسید و تعداد زخمیها به علت کثرت آنها قابل شمارش نیست.
بختیار به مجلس رفت و دکتر مهدی شیخ الاسلامی معاون پارلمانی وزیر دادگستری او چند لایحه از جمله تشدید مجازات اشخاص بدسابقه و شرور ، برقراری مجازات عبوردهندگان اشخاص از مرز،و لایحه الحاقی به تبصره جدید قانون استخدام قضات و اشل قضایی را به مجلس برد.
بختیار پس از تصویب لوایح جدید دولت، فتح الله معتمدی را به عنوان معاون پارلمانی نخست وزیر معرفی کرد.
شماری از خانواده ای پرسنل نیروی هوایی با در دست داشتن پلاکاردهایی به خیابانها آمدند و از مردم خواستند که در ساعت 5بعد از ظهر راهپیمایی کنند.
پس از پخش خبر درگیری بین نیری هوایی و لشگر گارد در شهر قم نیز تظاهرات وسیعی که از خشم مردم حکایت می کرد برپا شد.
ساعت شش بعد از ظهر روز بیست و یکم بهمن ماه شورای امنیت به ریاست نخست وزیر بختیار تشکیل جلسه داد.
کلمات کلیدی: